Բաղադրիչներ
Խմորի համար
- 500 գ ալյուր
- 200 գ կարագ կամ մարգարին
- 100 գ մածուն
- 100 գ թթվասեր
- 1 ձու
- 1 թ.գ. սոդա (մածունի մեջ լուծված)
- 1 ճ.գ. շաքար
- Մի պտղունց աղ
Միջուկի համար
- 200 գ ալյուր
- 150 գ շաքար
- 100 գ կարագ
- 1 թ.գ. վանիլային շաքար
Ձևավորման համար
- 1 ձու (փայլուն մակերեսի համար)
Պատրաստման եղանակը
1. Խմորի պատրաստում
- Ալյուրը մաղել խորը ամանի մեջ։
- Ավելացնել սառը կարագը և ձեռքերով տրորել, մինչև ստացվի փշրվող զանգված։
- Առանձին ամանի մեջ խառնել մածունը, թթվասերը, ձուն, շաքարը և աղը։
- Սոդան լուծել մածունի մեջ, ավելացնել խմորին և հունցել փափուկ ու էլաստիկ խմոր։
- Ծածկել և թողնել սառնարանում 30 րոպե։
2. Միջուկի պատրաստում
- Կարագը հալեցնել, ավելացնել ալյուրը, շաքարը և վանիլային շաքարը։
- Լավ խառնել, մինչև ստացվի համասեռ փշրվող զանգված։
3. Գաթայի ձևավորում
- Խմորը բաժանել 2 կամ 3 մասի՝ կախված նախընտրելի չափից։
- Յուրաքանչյուր մասը գրտնակել միջին հաստության շերտի։
- Միջուկը հավասար տարածել խմորի վրա, ապա փաթաթել ռուլետի տեսքով։
- Հնարավոր է՝ փոքր կտրվածքներ անել վրան՝ գեղեցիկ նախշ ստանալու համար։
- Տեղադրել յուղաթղթով պատված տապակի վրա։
4. Թխում
- Ձուն լավ հարել և խոզանակով պատել գաթայի մակերեսը։
- Տաքացնել ջեռոցը 180°C, թխել 30-35 րոպե, մինչև ստանա ոսկեգույն երանգ։
Խորհուրդ
- Ավելի յուրահատուկ համի համար կարող եք ավելացնել մանրացված ընկույզ կամ դարչին միջուկի մեջ։
- Եթե սիրում եք ավելի փափուկ գաթա, թխելուց հետո ծածկեք խոնավ կտորով և թողեք 10 րոպե։
- Գաթան հիանալի է թե՛ թեյի, թե՛ սուրճի հետ մատուցելու համար։
Այս ավանդական հայկական գաթան հիանալի տարբերակ է թե՛ ընտանեկան հավաքույթների, թե՛ հյուրասիրության համար։ 🍪😋
Միջինքի բաղարջ (պահքի տարբերակ)
Բաղադրիչներ
- 1 կգ ալյուր
- 150 գ շաքարավազ
- 0.5 ճ.գ աղ
- 2 թ.գ խմորիչ, կամ թթխմոր
- 3 ճ.գ ձեթ
- 3 ճ.գ մեղր
- 1/2 բ. չամիչ
- 1/2 բ. ընկույզ
- 600 գ գոլ ջուր
Պատրաստման եղանակ
Խառնում ենք ալյուրը, շաքարավազը, աղը և թթխմորը՝ ստանալով հարթ զանգված։ Ավելացնում ենք ձեթն ու մեղրը և խառնում, ապա աստիճանաբար ավելացնում գոլ ջուրը, մինչև ստանում ենք հարթ ու միասնական խառնուրդ։ Այնուհետև մեջը լցնում ենք չամիչն ու ընկույզները։Դրանից հետո խմորն թողնում ենք 10-15 րոպե հանգստանալու համար, ձևավորում և տեղադրում նախապես տաքացրած 180°C վառարանում մոտ 30-40 րոպե՝ մինչև ոսկեգույն շերտ ստանալը։
Այս բաղադրատոմսը պատրաստված է պահքի մեջ գտնվողների համար՝ առանց կենդանական բաղադրիչների։ Փորձեք պատրաստել ու կիսվեք մեզ հետ ձեր տոնական պահքի բաղարջի լուսանկարով՝ նշելով #AniProduct: